Cała prawda o sokach pasteryzowanych

0
41
sok pasteryzowany

Sięgając po zdrowe produkty, coraz częściej przyglądamy się ich etykietom i porównujemy znajdujące się na odwrocie składy. W przypadku soków owocowych i warzywnych pojawia się także termin pasteryzowany, czy niepasteryzowany, które dotyczą samego procesu obróbki soków. Na czym właściwie polega pasteryzacja i dlaczego się ją przeprowadza oraz jakie są jej najważniejsze zalety?

Na czym polega pasteryzacja?

Proces pasteryzacji to jedna z form konserwacji produktów spożywczych, która odbywa się za pomocą podgrzewania produktów do wysokiej temperatury. Określona temperatura pozwala na usunięcie i zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za psucie się pożywienia. Dzięki procesowi pasteryzacji produkty zyskują dłuższą datę ważności. Klasyczny proces pasteryzacji odbywa się poprzez ogrzewanie żywności do temperatury nie wyższej, niż 72 stopnie Celsjusza, ale nie niższej niż 100 stopni. Takiemu procesowi poddawane są warzywa i owoce, ale także przetwory mleczne, mięso i wędliny, a także piwo i wino.

Jakie są zalety pasteryzacji?

Pasteryzacja jest często postrzegana jako najbezpieczniejsza i najzdrowsza forma konserwacji pożywienia, gdyż do jej przeprowadzania nie wprowadza się żadnych chemicznych substancji, a jedynie manipuluje się temperaturą. Dodatkowo jest to proces używany przez niektórych z nas, do samodzielnego zamykania weków, czy innych przetworów, które z chęcią zjemy w późniejszym czasie. Przetwory te zachowują swoje najważniejsze właściwości, dzięki odpowiedniej pasteryzacji, jeszcze długo możemy raczyć się ich smakiem.

Sok pasteryzowany

Proces pasteryzacji wykorzystywany do produkcji soków sprawia, że sok po otwarciu może być jeszcze przez kilka dni przechowywany w lodówce. W przypadku soków proces pasteryzacji niezmiernie ułatwia korzystanie z żywności i robienie tygodniowych zapasów. Możemy dokonać większych zakupów, dzięki którym będziemy w stanie korzystać z zakupionej żywność przez dłuższy czas. Sok pasteryzowany daje nam możliwość cieszenia się witaminami i minerałami w nim zawartymi zdecydowanie dłużej niż sok niepasteryzowany, który musimy wypić praktycznie od razu lub ewentualnie na następny dzień.

Czy soki pasteryzowane są zdrowe?

Proces pasteryzacji opiera się na ustawieniu odpowiedniej temperatury, jest to o tyle ważne, że gdy ustawimy zbyt wysoką, to warzywa i owoce mogą stracić błonnik, witaminy i minerały, które stanowią sedno zdrowych soków. Dlatego ważne jest, aby zachować najwyższą staranność podczas tworzenia pasteryzowanych soków. Najwyższej jakości i starannie dobrane warzywa i owoce nie powinny tracić swoich wartości odżywczych, pod wypływem wysokiej temperatury. Odpowiedni przeprowadzona pasteryzacja nie pozbawia soków tego, co w nich najlepsze, czyli witamin i mikroelementów, których tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Dieta bogata w soki pasteryzowane jest źródłem składników, dzięki którym nasz organizm prawidłowo funkcjonuje i ma energię do wykonywania codziennych czynności.