Jaką kawę wybrać?

0
191

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Nieważne, czy pijemy ją w filiżance, czy w kubku, czy dodajemy do niej mleko i cukier, czy też wolimy małą czarną, kawa pobudza i stawia na nogi, często stanowiąc jeden z przyjemniejszych elementów codziennej rutyny. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nie każda kawa smakuje tak samo. Aby być jej świadomym konsumentem, dobrze jest zastanowić się, jaką kawę spośród wielu rodzajów dostępnych na rynku wybrać i na co zwracać uwagę, aby nasz poranny napój był jak najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.

Sypana czy rozpuszczalna?

Tu wybór jest dość prosty. Prawdziwi kawosze nie uznają kawy rozpuszczalnej, twierdząc, że nie ma ona zbyt wiele wspólnego z prawdziwą aromatyczną kawą. Wszyscy bariści również używają na co dzień wyłącznie naturalnej, świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Jeśli więc mamy możliwość, dobrze jest zrezygnować z kawy rozpuszczalnej na rzecz sypanej. O ile pod względem wpływu na nasze zdrowie, wbrew powszechnym opiniom nie ma między nimi istotnych różnic, o tyle pod względem smaku klasyczna kawa sypana zdecydowanie góruje nad rozpuszczalną.

Mielona czy ziarnista?

Każdy, kto miał możliwość spróbowania kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren, przyzna z pewnością, że jest ona zdecydowanie bardziej aromatyczna od kawy mielonej. Kawy ziarniste mają zdecydowanie lepszy aromat. Tylko przyrządzona w ten sposób kawa uwalnia pełnię swojego smaku. Aromat kawy szybko wietrzeje, dlatego, jeśli tylko mamy taką możliwość, najlepiej mielić kawę bezpośrednio przed użyciem i tylko w takiej ilości, jaka jest nam aktualnie potrzebna. Przechowywana dłużej mielona kawa traci swoje właściwości, smak i zapach.

Włoska czy brazylijska?

Kolejne istotne elementy, które warto uwzględnić przy wyborze kawy to jej gatunek, kraj pochodzenia i sposób wypalania. Tu wybór konkretnego rodzaju kawy, który można uznać za najlepszy, nie jest już tak prosty i często podyktowany jest indywidualnymi upodobaniami konkretnego kawosza. Poszczególne gatunki różnią się między sobą kwasowością, intensywnością i dodatkowymi aromatami, które można w nich wyczuć. Warto być otwartym na eksperymenty, próbować nowych smaków i rodzajów kawy i testować tak długo, aż znajdziemy gatunek, który odpowiada nam pod każdym względem.

Na szczęście coraz więcej z nas ma już świadomość, jak duży wpływ na smak kawy ma jej rodzaj. Nie zadowalamy się już kawą z automatu, coraz częściej rezygnujemy z kawy rozpuszczalnej na rzecz świeżo zmielonej i jesteśmy gotowi zapłacić więcej za dobre jakościowo ziarna.