Od czego zależy jakość czekolady?

0
253

Czekolada to produkt do jedzenia którego nikogo nie trzeba namawiać. Większość z nas od czasu do czasu lubi skusić się na małe co nieco, a tabliczka czekolady doskonale zaspokaja naszą ochotę na słodycze. Czekolada jest również świetnym i sprawdzonym pomysłem na prezent, który trafi w gusta wielu osób.

Pod różną postacią

Jedni uwielbiają czekoladę na gorąco, inni wybierają batoniki czekoladowe, jeszcze inni lubią się zajadać małymi czekoladkami. Taki rodzaj słodyczy jest niezwykle uniwersalny, więc nikogo nie dziwi fakt, że sięgamy po nią nie tylko wtedy, kiedy mamy zły nastrój. Na przestrzeni wieków wyrób czekolady stał się coraz bardziej oryginalny, a jej dodatki czasem mogą zadziwiać. Tabliczka czekolady potrafi być w dzisiejszych czasach prawdziwym dziełem sztuki, dlatego tak często wybieramy ją jako smaczny i trafiony podarunek.

Wyroby najwyższej jakości

Patrząc na półki sklepowe dziwimy się, czemu niektóre czekolady są stosunkowo tanie. Pamiętajmy, że czekolada czekoladzie nierówna, a my nie możemy spodziewać się dobrej jakości po najtańszym produkcie. Podstawowym składnikiem klasycznej formy najbardziej popularnego wśród słodyczy produktu jest kakao. To właśnie jakość ziaren kakaowca, miejsce z jakiego pochodzą oraz ich uprażenie ma decydujący wpływ na czekoladę. Warto zaznaczyć, że jeszcze przed prażeniem ziarna podlegają procesowi czyszczenia, aby pozbyć się łusek i bakterii. Dopiero potem powstaje miazga kakaowa, później masło, a na końcu następuje mielenie na proszek.

Jeden ważny szczegół

Tabliczka czekolady składa się głównie z miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz cukru. Składniki te należy konszować, czyli w odpowiedni sposób wymieszać. W tym procesie bardzo ważną rolę odgrywa właściwa temperatura. Oczywiście po tych działania następuje dodanie do czekolady emulgatorów oraz innych dodatków, które mają wpływ na ostateczny jej smak. Jednak to właśnie ziarna kakaowca i odpowiednie ich przygotowanie oraz temperatura konszowania ma bezpośredni wpływ na jakość czekolady.