Czym jest food track?
W różnych rejonach Polski coraz częściej widuje się niewielkie furgonetki, serwujące jedzenie. Wyposażone są one w niewielką kuchnię, dzięki czemu wszystkie posiłki mogą być przygotowywane na bieżąco i podawane na ciepło. Pojazdy typu food track można spotkać nie tylko w dużych miastach, ale przede wszystkim wszędzie tam, gdzie odbywają się różnego rodzaju eventy, imprezy plenerowe, pikniki, festiwale, itp. Food tracki swoją popularność zawdzięczają Stanom Zjednoczonym, które niejako zapoczątkowały modę na prowadzenie mobilnej gastronomii. Moda ta trafia również do Polski, zyskując ogromne zainteresowanie i popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Obecnie nikogo nie dziwi fakt, że cyklicznie organizowane są zloty food tracków oraz inne eventy z ich udziałem.
Co można zjeść?
Wbrew pozorom mobilna gastronomia może zaoferować swoim klientom znacznie więcej, niż kuchnię typu fast food. Food tracki są w stanie zaoferować nam dobrej jakości posiłek, który oprócz sposobu podania niczym nie różni się od dania restauracyjnego – jest on jedynie przystosowany do warunków plenerowych lub zapakowany „na wynos”. To co oferują food tracki może znacznie przewyższyć nasze oczekiwania. W tych niepozornych furgonetkach możemy znaleźć zarówno zdrowe burgery, dania kuchni włoskiej, greckiej, meksykańskiej, azjatyckiej, tradycyjne polskie pierogi czy inne lokalne specjały. Food tracki obejmują także mobilne kawiarnie, serwujące wyśmienitą kawę, a także cukiernie i lodziarnie.
Zalety food tracków
Z w związku z popularnością food tracków w naszym kraju można zaobserwować, że Polacy chętnie stołują się poza domem, zwłaszcza w sezonie letnim. Dzięki obecności mobilnych restauracji możemy spędzać czas z rodziną lub znajomymi na świeżym, ciesząc się doskonałą pogodą i pysznym jedzeniem. To co charakteryzuje tzw. street food to wysokiej jakości dania, przekąski i desery, przygotowywane na bazie świeżych, często sezonowych produktów, którym daleko do dań typu fast foodów.
Źródło: znajdzlunch.pl/Warszawa